Hoe kleed je jezelf tegen extreme kou?
Extreem koud weer kan gevaarlijk zijn als je geen kleding draagt die hiertegen opgewassen is. Extreme kou kan bevriezing veroorzaken, onderkoeling en uiteindelijk zelfs de dood. Voorkom daarom onnodig lijden in extreme kou en draag genoeg lagen kleding om je lichaam te beschermen tegen wind, regen, sneeuw en kou.
Wat heb je nodig om jezelf tegen extreme kou te beschermen?
- Thermisch ondergoed met lange pijpen
- Dikke sokken
- Trui
- Winddicht jack
- Warme broek
- Sjaal
- Wanten
- Muts of beanie
- Bivakmuts
- Nekbeschermer (zoals een lange facemask of face shield)
- Laarzen of moonboots (afhankelijk van de omstandigheden)
- Arm sleeves
Hoe bescherm je jezelf tegen extreme kou?
1. De onderlaag: thermisch ondergoed
Iedere kledinglaag is belangrijk als je in extreme kou naar buiten gaat, dus zorg ervoor dat ook je ondergoed in orde is. Thermisch ondergoed met lange pijpen/mouwen is een goede basis (boxershort en een hemd met lange mouwen).
Kies bij voorkeur voor ondergoed van polypropeen, het dikste warmtevasthoudend materiaal dat er is. Als je liever ondergoed gemaakt van natuurlijke vezels draagt, ga dan voor thermisch ondergoed van wol of zijde. Draag daarnaast ten minste twee paar dikke sokken om je voeten warm te houden.
2. De middenlaag: kleding van wol, dons of fleece materiaal
Voeg een tweede laag kleding toe van fleece materiaal, dons of wol. Met een dikke fleecebroek en een wollen trui ben je bijvoorbeeld al een heel eind op weg om de ijzige kou te trotseren. Kies wel lichtgewicht kleding, want je wilt je nog wel gemakkelijk kunnen bewegen in de vijfdubbele kledinglaag die nodig is om in extreme kou te overleven. Ook kun je armwarmers dragen.
Vermijd ook kleding van katoen, aangezien dit materiaal vrij eenvoudig vocht absorbeert en niet snel opdraagt in extreme kou. Als je je in extreme weersomstandigheden bevindt, zou je hierdoor in theorie zelfs dood kunnen vriezen door het dragen van katoen!
3. De bovenlaag: wind- en waterdichte jas + broek
Maak je winter outfit compleet met een jas en buitenbroek die beide wind- en waterdicht zijn. Vermijd hierbij bovenkleding die te losjes geweven is, zodat de wind vrij spel krijgt op de lagen eronder. De beste keuze is een winterjas met capuchon, zodat je hoofd extra veel bescherming krijgt.
Welk type jas en broek je precies nodig hebt, hangt af van de weersomstandigheden waar je mee te maken krijgt. Een droge lucht vraagt bijvoorbeeld om ander soort beschermende kleding dan wanneer de luchtvochtigheidsgraad erg hoog ligt.
Vraag het personeel van de plaatselijke buitensportwinkel om advies welk type kleding het beste bij jouw situatie past.
4. Shawl, wanten en muts
Voeg aan je onder-, midden- en bovenlaag een shawl, een stel wanten en een muts toe. Wanten zijn beter voor je handen bij extreme kou, omdat je vingers (in tegenstelling tot handschoenen) elkaar aan kunnen raken en hitte af kunnen geven. Dit bevordert de warmte in je vingers.
Draag de shawl over je mond, zodat je geen ijskoude lucht in hoeft te ademen en zo je longen spaart. In plaats van een shawl kun je ook een bivakmuts, facemask of nekwarmer dragen. Deze gezichtsmaskers houden niet alleen je nek, maar ook je gezicht (en daardoor longen) warm.
5. Moonboots of laarzen met dikke zolen
Besteed grote zorg aan het uitzoeken van een goed stel laarzen. Kies in ijzige gebieden voor moonboots en in gebieden met weinig sneeuw voor laarzen met een dikke zool om je voeten warm te houden. Neem voor de zekerheid een maatje groter dan je gewend bent, zodat ook de (drie)dubbele laag sokken in de laarzen past. Let er tot slot goed op dat je paar laarzen een goede grip heeft, waterdicht is en een warme voering heeft.
Extra tips tegen extreme kou
- Als je merkt dat je het steeds kouder begint te krijgen, kun je jezelf het beste weer opwarmen door te gaan bewegen. Zet er stevig de pas in en je zult het binnen de kortste keren weer warmer krijgen.
- Als je het warm krijgt en je trekt een of meerdere lagen kleding uit, vergeet ze dan niet direct weer aan te trekken op het moment dat je stopt met bewegen. Zo kun je de nieuwe lichaamswarmte veel langer bij je houden en help je op een later tijdstip bevriezingsverschijnselen te voorkomen.