Waar komt de bivakmuts vandaan?

Waar komt de bivakmuts vandaan?

BivakmutsBivakmutsen zijn –ondanks de huidige wetgeving – nog steeds een bijzonder populair kledingstuk in de winter, tijdens de wintersport en als attribuut bij een groot aantal sporten. Ze kunnen op meerdere manieren gedragen worden, afhankelijk van het gezichtsdeel dat je beschermd wilt hebben.

Wat je misschien niet weet, is dat bivakmutsen een interessante geschiedenis kennen. Ze zijn namelijk pas in de negentiende eeuw uitgevonden en werden voor het eerst gebruikt tijdens de Krimoorlog!

Bivakmutsen

Met een bivakmuts kun je je hele gezicht bedekken (met uitzondering van de ogen), maar je kunt een bivakmuts ook dragen als een muts, sjaal of bescherming van slechts een deel van je gezicht. Hoewel bivakmutsen oorspronkelijk van wol gemaakt werden, kan een moderne bivakmuts van allerlei materialen gemaakt worden. Dit soort maskers worden ook wel skimasker of snowboardmasker genoemd.

Oorsprong van de bivakmuts

Bivakmutsen kwamen voor het eerst in gebruik tijdens de Krimoorlog (1853-1856). Deze oorlog werd gevoerd tussen de Russen aan de ene kant en de Britten, Sardijnen en het Ottomaanse Rijk aan de andere. In 1854 vond destijds de slag bij Balaclava plaats, waar de Engelse term voor bivakmuts vandaan komt: balaclava (nu nog steeds in gebruik).

Vooral de Britten waren blij met deze nieuwe vorm van gezichtsbedekking, want in Oekraïne (waar de oorlog gevoerd werd) kon het ’s winters steenkoud zijn!

Belang van de bivakmuts

Ook na de Krimoolog bleven bivakmutsen immense populair en vandaag de dag worden ze nog voor tal van activiteiten gebruikt, zoals tijdens de wintersport en in het leger. Ook bij motorrijders is de bivakmuts een geliefd attribuut.

Bivakmuts skullZo dragen ze er vaak een onder hun motorhelm om de kou tegen te gaan, vliegjes uit hun gezicht te houden of om de binnenkant van hun helm schoon te houden. Bestuurders van raceauto’s worden zelfs verplicht om een brandveilige bivakmuts te dragen, voor het geval ze een ongeluk krijgen.

Functie van de bivakmuts

Een bivakmuts kun je voor meerdere uiteenlopende doelen gebruiken. Zo kun je ze puur voor de warmte die ze je gezicht geven gebruiken, zoals tijdens het snowboarden of tijdens een lange trekkingstocht door de bergen.

Maar een bivakmuts is ook heel geschikt om jezelf mee te beschermen tijdens gevaarlijke sporten of, zoals sommige medische experts beweren, om tijdens de lichaamsbeweging aanvallen van astma te voorkomen.

Oorspronkelijk was de bivakmuts bedoeld als een veelzijdig kledingstuk dat je op meerdere manieren kon inzetten. Ondanks alle moderne aanpassingen functioneren moderne bivakmutsen nog steeds als een zeer divers en praktisch kledingstuk.

Etymologie van de bivakmuts

De Krimooglog vond, zoals hierboven vermeld, vooral plaats op het Krimschiereiland, tegenwoordig onderdeel van Oekraïne. Balaclava (ook weleens gespeld als Balaklava) was de plek waar in de tijd alle bivakmutsen werden ontworpen, gefabriceerd en verspreid onder de Britse troepen. In veel talen wordt de bivakmuts nog steeds balaclava genoemd, maar wij blijven hem lekker bivakmuts noemen!

Ben je zelf ook op zoek naar een bivakmuts? Check dan snel ons brede assortiment bivakmutsen

Share this post


De waardering van www.facemasks.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 299 reviews.