Waar kun je een bivakmuts voor gebruiken?

Waar kun je een bivakmuts voor gebruiken?

Bivakmuts schedelEen bivakmuts is een meestal gebreide of katoenen muts die ontworpen is om je volledige hoofd, nek en een groot deel van je gezicht te bedekken. Bivakmutsen worden gebruikt in extreme weersomstandigheden, maar ook voor een groot aantal sporten als autoracen, motorrijden, bergbeklimmen en skiën of snowboarden.

Hoe ziet een bivakmuts eruit?

Aan de voorzijde van een bivakmuts zit een opening voor het gezicht. Je kunt een bivakmuts meestal zo dragen dat alleen je ogen zichtbaar zijn of je kunt hem wat oprollen, zodat je mond vrijkomt. Net als andere mutsen zijn bivakmutsen in allerlei vormen en kleuren beschikbaar.

Alternatief gebruik van de bivakmuts

Omdat de identiteit van iemand met een bivakmuts op moeilijk vast te stellen is, worden deze mutsen vaak door criminelen gebruikt voor bijvoorbeeld een overval. Raceautobestuurders dragen ook vaak een bivakmuts onder hun helm om hun gezicht te beschermen mocht hun raceauto in de fik vliegen.

Geschiedenis van de bivakmuts

De bivakmuts kwam voor het eerst in gebruik in de negentiende eeuw, toen Britse soldaten de balaclava helm uitvonden. Deze naam stamt van het dorpje Balaclava af, dat in de Krimoorlog dit nieuwe type “helm” produceerde. De bivakmuts werd door de Britten gebruikt om het gezicht warm te houden en als gezichtsbescherming.

Verschillende soorten bivakmutsen

Bivakmuts samurai

Er zijn verschillende typen bivakmuts op de markt, zoals de soort die naast een uitsparing bij de ogen ook een gat bij de mond heeft. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kun je gaan voor een muts met of zonder extra uitsparing bij de mond.

Een mondopening maakt het praten makkelijker, maar zorgt wel voor extra wind en kou op je gezicht en in barre weersomstandigheden adem je meer kou in dan wanneer de muts dicht zou zijn.

Bij wollen bivakmutsen kun je op minder koude dagen het onderste deel van de muts terugslaan, zodat je hem als een gewone muts kunt dragen.

Voordelen van de bivakmuts

Met een bivakmuts houd je je gezicht warm en voorkom je dat je gezicht bevriest in winterse omstandigheden. Daarnaast verbetert het je zicht in een sneeuwstorm, maar een bivakmuts kan met het juiste materiaal ook voorkomen dat je gezicht verbrandt in de vlammen. Ook kan een bivakmuts dienen als camouflage in het leger en tijdens de jacht, of als “vliegjesvanger” op de motor.

Andere benamingen van de bivakmuts

Een bivakmuts wordt ook weleens skimasker of snowboardmasker genoemd, balaclava (het Engelse woord ervoor), bivakmasker of gewoon muts.

Wil je zelf een bivakmuts bestellen? Ga dan snel naar ons assortiment bivakmutsen!

Share this post


De waardering van www.facemasks.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 299 reviews.