Wanneer mag je een bivakmuts op?
Als je een beetje de discussie rond het boerkaverbod in de Eerste en Tweede Kamer hebt gevolgd, weet je dat het kabinet in het begin van 2019 besloten is om het verbod op gezichtbedekkende kleding definitief door te zetten (let op: dit geldt niet voor (halve)facemasks, bandana’s en andere headgear die het gezicht slechts gedeeltelijk bedekt). Per 1 augustus 2019 zijn boerka’s en andere volledige gezichtsbekende kleding verboden om te dragen in het openbaar vervoer en in gebouwen van het onderwijs, de zorg en de overheid.
Er zijn twee redenen om gezichtsbedekkende kleding – zoals de bivakmuts – te verbieden. De belangrijkste reden is dat iedereen in het openbaar herkenbaar moet zijn en geïdentificeerd moet kunnen worden. Het gaat hierbij dan om een maatregel ter bestrijding van terrorisme. Het wordt dan wel niet in het wetsvoorstel genoemd, maar een tweede reden is het tegengaan van de onderdrukking van moslimvrouwen.
Binnenkort dus geen bivakmutsen meer op straat?
Dit verbod houdt alleen in dat je geen volledige gezichtsbekende kleding meer mag dragen in het openbaar vervoer en in gebouwen van het onderwijs, de zorg en de overheid. Op andere plekken en op straat mogen ze nog wel gedragen worden, maar de politie kan je vragen de kleding even af of uit te doen als dat nodig is voor identificatie.
Bivakmutsen worden gebruikt bij allerlei extreme omstandigheden. Er blijven dus nog genoeg situaties over waarin het toegestaan is en soms zelf noodzakelijk is om een bivakmuts te dragen. Bivakmutsen worden naast extreme weersomstandigheden bijvoorbeeld ook voor een groot aantal sporten als autoracen, motorrijden, bergbeklimmen en skiën of snowboarden gebruikt.
In welke situaties mag je een bivakmuts dragen?
In de volgende situaties is het geen probleem als je een bivakmuts draagt (ook niet na het boerkaverbod):
1. Een bivakmuts onder je motorhelm
Als je onderweg bent op de motor, brommer of scooter is het geen punt als je een bivakmuts onder je motorhelm draagt. Je moet er alleen even aan denken om je bivakmuts af te doen of op te rollen op het moment dat je van je motor stapt, maar datzelfde geldt ook voor je systeemhelm of integraalhelm. Waar het namelijk om gaat is dat je gezicht in het openbaar duidelijk herkenbaar is.
2. Een bivakmuts bij gevaarlijke sporten
Bij bepaalde gevaarlijke sporten, zoals autoracen, is het toegestaan om een bivakmuts te dragen. Let er wel op dat het in dat geval gaat om bivakmutsen die van een speciaal, vuurvertragend materiaal gemaakt zijn.
3. Een bivakmuts tijdens de wintersport
Als jij tijdens het skiën of snowboarden een piste afsuist terwijl er een ijzig windje staat, dan wil je natuurlijk graag een bivakmuts dragen! Dat geldt ook in de situatie dat het begint te sneeuwen of als het erg koud wordt op de piste. Bedenk wel dat je wintersportvakantie natuurlijk niet in Nederland plaatsvindt. Als je zeker wilt weten dat je een bivakmuts mag dragen in het wintersportland van je keuze, dan zul je dat even na moeten vragen.
4. Een bivakmuts thuis dragen of op privéterrein
Het verbod op gezichtsbedekkende kleding is vooral bedoeld voor publieke ruimtes. Als je dus thuis of op privéterrein een bivakmuts wilt dragen, zal niemand je tegenhouden!
5. Een bivakmuts dragen uit gezond- of veiligheidsredenen
Gelaatsbedekkende kleding mag ook gedragen worden omwille van gezondheidsredenen of omdat iemands werk daar reden toe geeft, zoals een lasser, imker of iemand met ernstige huidaandoeningen.
6. Een bivakmuts dragen tijdens extreme kou
Ook in Nederland kan het weleens bitter koud zijn. Als het ’s winters extreem koud is – bijvoorbeeld als het vriest, sneeuwt of als er een ijzige wind staat – mag je ook buiten op straat een bivakmuts opzetten. Dit heeft vicepremier Verhagen na een vraag van een journalist bevestigd. Vanaf welke temperaturen een bivakmuts gedragen mag worden, is echter nog niet duidelijk. Eigenlijk zijn alle redenen om überhaupt een bivakmuts te dragen met bovenstaande zes uitzonderingen wel gedekt. Het enige wat nog overblijft is het dragen van een bivakmuts zonder rechtsgeldige reden, zoals het plegen van een overval.
Hoewel het verbod op gezichtsbedekkende kleding erg extreem klinkt, zal dat in de praktijk wel meevallen. Zolang je je bivakmuts netjes afzet als je met iemand praat of een publieke ruimte instapt, is er eigenlijk niet zoveel aan de hand.